Historie

Fredningen

Lyngbakkerne ved Gl. Rye blev fredet ved Overfredningsnævnets kendelse af 18. marts 1971 om ”Fredning af Galgebakken og nærmeste omgivelser i Rye Sogn”.

Fredningssagen var rejst tilbage i 1957 af Danmarks Naturfredningsforening ud fra lyngbakkernes landskabelig og historiske værdier. I første omgang handlede fredningen kun om selve Galgebakken, men i 1969 meddelte ejerne af Rye Nørskov Gods, at man var interesseret i, at visse arealer af lyngbakkerne blev friholdt for beplantning. Rye Nørskov Gods ville ikke kræve erstatning for fredningen, såfremt det offentlige overtog plejen af lyngbakkerne.

Rye Borgerforening var især interesseret i rydning af tre højdepunkter syd for Galgebakken, og borgerforeningen erklærede sig indforstået med at udføre tilsyn med renholdelse for papir og affald udenfor Galgebakken.

Tidligere ejerforhold og naturplejeindsats

I år 1997 erhvervede Yvonne og Henrik Brunsø et af Ry Kommune udbudt areal på ca. 7,5 ha mellem Emborgvej og de fredede lyngbakker, og i 2001 erhvervedes yderligere ca. 23 ha fra Rye Nørskov Gods af de fredede lyngbakker udenfor Galgebakken.

Målet med erhvervelsen var at igangsætte en rydning af arealerne i samarbejde med Århus Amt samt at etablere en landbrugsejendom med bl.a. dyrehold ved at sammenlægge tilstødende arealer med de fredede lyngbakker til en samlet ejendom.

Ejendommens boligdel blev erhvervet i 2001, og i 2002 blev der opført en staldbygning.

Der blev udarbejdet en skitse til en samlet plejeplan for de fredede arealer og tilstødende kommunale arealer, og endvidere blev der etableret nye muligheder for offentlighedens adgang over såvel fredede som ikke-fredede arealer.

Århus Amt tog med udgangspunkt i skitsen til plejeplan fat på et større rydningsarbejde, som blev gennemført i 2002. Rydningsarbejdet blev fulgt op med en græsningsaftale, hvorefter lyngbakkerne i en årrække blev afgræsset med skotsk højlandskvæg bag et 2-trådet elhegn med faldlåger, opsat af Århus Amt. Dyreholderen var en ekstern part.

Af græsningsaftalen fremgår, at det opsatte 2-trådede elhegn er plejemyndighedens ejendom, men at dyreholder har ansvar for den daglige vedligeholdelse af hegnet. Mere omfattende reparationer med udskiftning af pæle og tråd m.m. udføres af plejemyndigheden efter henvendelse fra dyreholder.

Ved Strukturreformens gennemførelse pr. 1. januar 2007 overgik ansvaret for naturplejen af de fredede arealer fra Århus Amt til Skanderborg Kommune. Dyreholder var på samme tidpunkt blevet utryg ved hegningen, idet kvæget ved flere lejligheder havde brudt gennem hegnet – bl.a. grundet på en mere intensiv anvendelse af de fredede arealer til rekreative formål. Gl. Rye har været et bysamfund i vækst, hvilket naturligt nok har medført en øget rekreativ interesse på de bynære arealer.

Derfor udarbejdede ejerne af lyngbakkerne i 2008 et forslag til en ny hegning, som efter aftale med den nye plejemyndighed, Skanderborg Kommune, blev fremsendt til fredningsnævnet. Fredningsnævnet holdt flere møder i sagen, som i 2011 endte med fredningsnævnets tilslutning til en skiltning af reglerne for offentlighedens færdsel i lyngbakkerne samt principper for hegning af lyngbakkerne med henblik på græsningspleje. Skanderborg Kommune tilsluttede sig ligeledes tankerne om ny hegning og igangsatte sammen med lodsejerne en indsats vedr. skiltning, pleje og hegning.

Imidlertid er kommunens midler begrænsede, og Borgerforeningen i Gl. Rye rettede derfor i 2011 en henvendelse til kommunen og Yvonne og Henrik Brunsø om at bistå med manuelle plejeaktiviteter for at fremme naturplejeindsatsen mest muligt.

Borgerforeningens intention var – foruden at bidrage til den fysiske pleje af bakkerne – også om muligt at overtage ejerskabet af disse. Dette skete i fuld forståelse med Yvonne og Henrik Brunsø, som allerede fra tidspunktet for deres erhvervelse af bakkerne havde udtrykt, at bakkerne burde være i offentlighedens eje. Yvonne og Henrik Brunsø har da også selv afsøgt muligheden for f.eks. en statslig overtagelse, hvilket ikke har været muligt. Derfor ville man se positivt på, om det lykkes for Borgerforeningen at rejse midler til at erhverve de dele af de fredede lyngbakker, som knyttes tættest til byen, og hvor de rekreative interesser er størst.

Med udgangspunkt i Borgerforeningen stiftede borgere i Gl. Rye i september 2012 ”Naturfond Gl. Rye – lyngbakkernes støtteforening”. Foreningens formål lyder:

  • at tilvejebringe midler til stiftelse af ”Naturfond Gl. Rye”, og fremover at støtte ”Naturfond Gl. Rye” efter bestyrelsens nærmere beslutning, herunder virke som støtteforening for aktiviteter i ”Naturfond Gl. Rye”
  • at medvirke til, sammen med ansvarshavende kommune, at naturområderne under ”Naturfond Gl. Rye” plejes, f.eks. ved at etablere dyrelaug

På kortere sigt arbejder støtteforeningen for at bidrage til plejen af lyngbakkerne gennem frivilligt arbejde.

Der er derfor gennemført 7 arbejdsdage i 2012 – 2014 med stor og engageret deltagelse. Plejeindsatsen er udført efter koordinering med Skanderborg Kommune og de fredede arealers ejere. Kommunen har også bistået ved udlån af grej.

Støtteforeningen har afholdt velbesøgte foredrag og workshops om lyngbakkerne og fået input til det videre arbejde.

På den baggrund besluttede bestyrelsen for støtteforeningen i 2013 at tage et kontant initiativ ved lokalt at indsamle de første midler til fonden – nemlig 260.000 kr., som i 2013 er indsamlet blandt lokale beboere og virksomheder.

I juni 2014 valgtes den første bestyrelse for Naturfond Gl. Rye, og bestyrelsen igangsatte initiativer for at skaffe finansiering til fondens erhvervelse af lyngbakkerne, udstykning, skøde m.v.

Der blev i 2014 af Skanderborg Kommune meddelt landzonetilladelse til udstykning af det aktuelle areal til fonden. I december 2014 modtog Naturfond Gl. Rye en donation på kr. 1.900.000,- af A. P. Møller og Hustru Chastine Mc.Kinney Møllers Fond til almene Formaal. Dermed blev det muligt at erhverve de bynære dele af lyngbakkerne og komme godt videre med plejen. Naturfond Gl. Rye overtog arealet d. 1 januar 2015.